Ahin er i Danmark uden sin mor og far

Der er børn og unge, som er flygtet fra krig uden forældre til at passe på dem. 15-årige Ahin Hassan bor på et særligt Røde Kors asylcenter for uledsagede børn og unge, hvor hun får den nødvendige hjælp og går i skole.

Foto: Jakob Dall

Ahin sidder koncentreret på sin seng og laver lektier. Hun er ved at få hul på det danske sprog og lægger kræfter i at få udtalen på plads. Ahin kommer fra den kurdiske del af Syrien. Hun flygtede over 4000 kilometer, inden hun krydsede den danske grænse.

Ahin

”Min skole blev bombet. Det var der var også mange andre steder i byen, der blev. Jeg var bange, og det var ikke længere sikkert at bo i Syrien. En nat flygtede jeg sammen med min kusine,” siger Ahin.

Ahins mor og far blev tilbage i Syrien, men lod alligevel deres datter rejse for at redde hendes liv og sikre hende en fremtid.

Særlige Røde Kors børne-unge centre

Når børn og unge under 18 år kommer alene til Danmark uden forældre, bor de på særlige børne-unge centre. Her er uddannet pædagogisk og sundhedsfagligt personale til at skabe rolige og trygge rammer for børnene.

Ahin kom først til Røde Kors’ modtagecenter i Gribskov. Via tolk fik hun at vide, at hun befandt sig på et Røde Kors center, og at hun ikke længere behøvede at være på flugt.

”Da jeg kom til Røde Kors, fik jeg mad, rent tøj og en seng at sove i,” fortæller Ahin.

Kort tid efter flyttede hun videre til et opholdscenter, Center Anneberg, hvor det handler om at få etableret en så normal hverdag som muligt med faste rutiner, skolegang og fritidsaktiviteter.

Asylbørnene går i Røde Kors skole på centret

På opholdscentret har hvert barn to pædagogiske kontaktpersoner, som støtter dem i hverdagen. Det kan for eksempel være i forhold til at lave mad, gøre rent, passe skolen, lave lektier og få sig rørt i fritiden.

Center Anneberg har sin egen skole, og på skemaet står der blandt andet dansk, matematik og idræt. For Ahin er det danske sprog ukendt land, hvor ord og grammatik skal læres fra bunden.

”Jeg kan godt lide at gå i skole og lære nye ting. Og om eftermiddagen bruger jeg meget tid på lektier”

Ahin gør sig forståelig på en blanding af dansk, engelsk og arabisk.

”Min gamle skole var blevet ødelagt, og det var ikke muligt at gå i skole. Så jeg er rigtig glad for igen at kunne lære nyt og gå i skole.”

Ahin laver selv sin mad

De unge, der er mellem 15 og 18 år, får udleveret penge af staten til selv at købe ind og lave frokost og aftensmad.

En gang om ugen tager en af centrets medarbejdere de unge med ud at købe ind. Medarbejderen rådgiver om, hvad der skal med i indkøbskurven, så kosten bliver sund og varieret.

”Jeg har altid været vant til at lave mad, så jeg synes, det er meget rart selv at skulle købe ind og lave mad,” siger Ahin.

I Ahins indkøbsposer er der for det meste brød, grøntsager og frugt. Morgenmaden er dagens vigtigste måltid, og den spiser alle børn samlet i fællesrummet. Børn under 15 år, der er alene i Danmark uden deres forældre, skal ikke selv lave frokost og aftensmad.

Fritid med venner, rulleskøjter og bordtennis

Ahin deler værelse med en anden 15-årig pige, der er kommet alene til Danmark. På det lille værelse er der plads til to senge, skrivebord, computer, skab osv. Under en stol står nogle inliners, som de to piger er ved at lære at køre på. De har stadig brug for en skulder at støtte sig til for at holde sig oprejste. De griner højlydt, da Ahin er ved at falde.

”Det er sjovt at stå på rulleskøjter. Andre gange spiller vi bordtennis eller skak.”

Ligesom andre teenagere sidder de ofte og taler sammen om det, der er sket i løbet af dagen, om musik og om drømme og håb for fremtiden. Men de taler også om, hvordan det er at være overladt til sig selv i mange af de situationer, som andre børn har voksne til at håndtere.

”Jeg savner min mor og far, men jeg er mere rolig nu, end jeg var i starten, da jeg kom hertil.”

Ahin er jævnligt i kontakt med sine forældre via de sociale medier. Hun ved, de er i live, og det beroliger hende.

Om aftenen samles alle centrets børn og unge til forskellige aktiviteter. Røde Kors-medarbejderne sørger for, at der sker lidt forskelligt hver aften. Det kan være en lille koncert, en spilleturnering, almindelig hygge eller andet, der kan skabe fællesskab.

Værelseskammeraten har fået midlertidig opholdstilladelse

Når et uledsaget barn under 18 år er til samtale hos myndighederne, er der altid en bidsidder med fra Røde Kors. Bisidderen er en frivillig voksen, der er med til at sikre, at barnet forstår det, der bliver sagt og besluttet, og at barnet ikke er alene og overladt til et professionelt system.

Senere i asylforløbet vil barnet også få en personlig repræsentant tilknyttet. Repræsentanten er fx til stede under asylsamtalen med udlændingestyrelsen, men kan også støtte i mere personlige forhold.

Ahins værelseskammerat har netop fået midlertidig opholdstilladelse og flytter inden længe væk fra centret. For Ahin er det på samme tid glædeligt og trist.

”Jeg er glad på hendes vegne over, at hun har fået ophold og snart skal flytte til et andet sted. Men jeg er også ked af, at min værelseskammerat flytter.”

”Vi er blevet gode venner, og jeg håber, vi kan holde kontakt, selvom hun flytter udenfor centret til et andet område.”

Ahin venter på, at hendes egen sag bliver afgjort, så hun kan komme videre i sit liv. Det er hårdt at vente. Når hun bliver trist til mode eller minderne gør ondt, tager hun fat i en af de to kontaktpersoner, hun har på centret, så hun ikke er alene.

”Jeg håber, at jeg snart får opholdstilladelse.”

Ahin har fire søskende, der også er flygtet til Danmark. Tre af dem har været her i mere end et år og har fået opholdstilladelse. En søster bor på et asylcenter et andet sted i landet.

Drømmer om at blive læge og hjælpe andre

Ahin klarer sig godt i skolen. Hun er drevet af lysten til at lære og er flittig. Hendes fremtid er uvis, men hun har planer for den. Hun vil hjælpe andre i samme situation som hende selv.

”Jeg vil gerne have en uddannelse og læse til læge. Jeg kan lide at hjælpe andre og vil gerne være der for folk, der har brug for det. Måske kan jeg også komme tilbage til Syrien og hjælpe der,” siger Ahin.

ANDELEN AF BØRN BLANDT ASYLANSØGERE

  • Andelen af børn blandt asylansøgere - både med og uden forældre er steget markant fra 2014 - 2015. 
  • I 2014 var der 2.954  børn  blandt asylansøgerne. (20 % af alle asylansøgere).
  • I 2015 var der 6.278 børn blandt asylansøgerne. (30 % af alle asylansøgere)
  • I 2014 kom der 14.792 asylansøgere i alt.
  • I 2015 kom der 21.225 asylansøgere i alt.

Kilde: Udlændingestyrelsen

STØT NU