Antallet af uledsagede børn og unge flygtninge der kommer til Danmark har de seneste år været stigende. Alene i 2016 ankom mere end 1200 børn og unge uden deres forældre. Når de har fået opholdstilladelse i Danmark, skal de finde sig til rette i deres nye lokalsamfund. Her får de en forældremyndighedsindehaver, som for det meste er en frivillig fra Røde Kors og som skal varetage det uledsaget barns tarv, rettigheder og være en vigtig social støtte.

Odd Fellow Ordenen har valgt at støtte unge uledsagede flygtninge, så de kan komme på ferielejr sammen med danske unge, hvor de kan opleve en uges fællesskab med fokus både på leg og læring.

Formålet med ferielejren er at bryde den sociale isolation, som de unge uledsagede oplever i ferieperioderne. Vi ønsker med ferielejren bl.a. at, skabe meningsfulde og indholdsrige oplevelser med andre unge og frivillige, sociale relationer og fællesskab med andre unge. Lejren tilrettelægges af frivillige og ansatte i Røde Kors og bygger på en kombination af fysisk og kreativ udfoldelse som for eksempel boldspil, svømning, musical og billedkunst. Indholdsmæssigt vil der bl.a. være fokus på temaer som ungdomsliv, at indgå i fællesskaber, og kultur.

Røde Kors har arbejdet med frivillige forældremyndighedsindehavere som indsatsområde i en årrække og er derfor hvert år i kontakt med et stort antal uledsagede børn og unge. Vi ved, at de fleste af de unge mangler oplevelser og venner i hverdagen og at særligt ferieperioderne kan være svær. Mange uledsagede børn tilbringer en stor del af ferieperioderne på de opholdssteder, hvor de også bor til daglig, og hvor der primært er andre børn og unge i samme situation.