Må man skyde et barn, der bærer våben?

Ja.

Hvis børn og unge er kombattanter eller direkte del i kamphandlingerne, er det tilladt at skyde dem. Omvendt er det ifølge krigens regler strengt forbudt at rekruttere børn og unge under 15 år at deltage i kamphandlinger.

En tillægsprotokol til FN’s Børnekonvention siger desuden, at staterne skal gøre alt, hvad de kan, for at undgå, at børn under 18 tager del i kamphandlingerne, at de skal undgå tvangsrekruttering af børn under 18, og at de skal hæve deres rekrutteringsalder og dermed anerkende, at børn under 18 har krav på særlig beskyttelse.

Hvis børn deltager i internationale væbnede konflikter og bliver taget til fange, skal de afhængigt af omstændighederne have status af krigsfanger. Men uanset, om de får status af krigsfanger eller ej, skal de have en speciel beskyttelse, fordi de er børn.

For eksempel må man ikke eksekvere en dødsdom på et barn.

Krigens Regler

Vil du vide mere om fx hvilke regler der gælder for krig, hvad Genève-konventionerne er, om man må bruge giftgas i krig? Og meget, meget mere...

Vi har samlet alle spørgsmålene og svarene for dig, lige her.

Støt fast hver måned - red liv hver dag

Vil du gøre mere for de mennesker, der er ramt af krig og katastrofer? 

Som en fast bidragyder, så gør du stor forskel for hjælpearbejdet. Du får ambulancen frem, skaffer det rene vand, sikrer varme tæpper og den akutte hjælp til ofre. Gennem din faste støtte kan vi være der og redde liv. Hver dag, før, under og efter en katastrofe, verden over. Tak fordi du opretter dig til at gøre en forskel i dag.