Jordskælv
Jordskælv rammer uden varsel og kan have forfærdelige konsekvenser for lokalbefolkninger. For eksempel mistede omkring 45.000 mennesker livet, da et jordskælv ramte Haiti i 2010, mens 1,5 millioner mistede deres hjem.
Et jordskælv er en rystelse af Jordens overflade, der er skabt af store og små forskydninger i Jordens yderste lag. Rystelserne kan være alt lige fra mikroskopiske og umærkelige til voldsomme og altødelæggende.
Tidslinje med udvalgte jordskælv
- 1556: Shaanxi-jordskælvet
-
Shaanxi-jordskælvet ramte Kina i 1556. Det er det jordskælv, vi kender til, der har krævet flest dødsofre. Omtrent 830.000 mennesker døde. Det svarede på det tidspunkt til over halvdelen af befolkningen i området. Det store antal omkomne skyldtes, at mange levede i huller gravet ud i skrænterne. Ved jordskælvet kollapsede de, og da det skete om natten, blev utallige mennesker begravet i deres ejet hjem. Skælvet udløste desuden drabelige jordskred, der begravede hele landsbyer.
- 2004: Jordskælvet i Det Indiske Ocean
-
Jordskælvet i Det Indiske Ocean begyndte den 26. december 2004 ud fra øen Sumatra. Det blev målt til mellem 9,1 og 9,3 på Richter-skalaen. Det voldsomme skælv, der opstod under havets overflade, forskubbede så store mængder vand, at der opstod en enorm tsunami, som forårsagede ødelæggelser ved adskillige kyster. Provinsen Ache i Indonesien ramtes af en omtrent 35 meter høj bølge, og da tsunamien rammer Thailand og Myanmar halvanden time senere er det med en ti meter høj mur af vand. Tsunamien kunne mærkes så langt væk som Mauritius og Sydafrika omkring 9 timer efter jordskælvet. I alt omkom mere end 220.000 mennesker.
- 2010: Jordskælvet i Haiti
-
Jordskælvet i Haiti havde en styrke på 7.0 på Richter-skalaen og havde sit epicenter nær Léogâne, der ligger 25 kilometer fra Haitis hovedstad og største by, Port-au-Prince. I de følgende to uger var der omkring 52 jordskælv, der nåede op over 4,5 på Richter-skalaen. 1,5 millioner blev hjemløse som følge af skælvene, og omkring 45.000 mennesker menes at have mistet livet.
- 2011: Jordskælv i Japan
-
Et jordskælv ramte Japan den 11. marts 2011. Med en styrke på 9,0 på Richter-skalaen, er det det kraftigste jordskælv, der nogensinde har ramt Japan. Efterfølgende blev landet ramt af både en tsunami og kraftige jordskælv. Katastrofen voksede, da Fukushima atomkraftværket blev påvirket af skælvene i en sådan grad, at der opstod eksplosioner i reaktorerne. Det betød, at radioaktivt udslip og stråling måtte føjes til listen over jordskælvenes konsekvenser. Katastrofen blev en af de dyreste til dato med skader for over 900 millioner kroner. 26.000 mistede livet.
- 2015: Jordskælvene i Nepal
-
Jordskælvene i Nepal ramte med under én måneds mellemrum. Den 25. april ramte det første tæt ved hovedstaden, Kathmandu, det målte 7,8 på Richter-skalaen. Den 12. maj ramte et nyt jordskælv, der målte 7,5 på Richter-skalaen. Et skælv, der ramte flere af de områder, der allerede var hårdt ramt af ødelæggelserne fra det første skælv. I alt døde 8.856 mennesker under skælvene.
- 2017: Skælvet i Det Ægæiske Hav
-
Skælvet i Det Ægæiske Hav havde en styrke på 6,5 på Richter-skalaen. Hypocenteret lå ti kilometer under Det Ægæiske Hav. Skælvet skete mellem den græske ø Kos og Bodrum i Tyrkiet.
Omtrent 100 mennesker blev såret, mens to turister omkom. Mange måtte tilbringe natten på gaden, da der var fare for, at bygninger ville styrte sammen.
- 2017: To jordskælv i Mexico
-
I Mexico har to voldsomme jordskælv ramt landet indenfor to uger. Det første rystede landet den 7. september og havde en styrke på 8,1 på Richter-skalaen. Det er det kraftigste skælv, der har ramt landet siden 1985, og det krævede mindst 98 liv. Det andet skælv ramte den 20. september. Skælvet målte 7,1 på Richter-skalaen. Jordskælvets epicenter var i delstaten Puebla, omtrent 150 kilometer fra Mexico City. Borgerne i hovedstaden mærkede bygningerne ryste omkring sig. Skælvet startede blot et par timer efter, at mange mexicanere deltog i en landsdækkende jordskælvsøvelse. Det er endnu uvist hvor store tab det seneste jordskælv forårsagdede.
Hvad gør vi?
Røde Kors er til stede før, under og efter katastrofen, men jordskælv er fortsat videnskabeligt uforudsigelige, så selvom vi prøver at forberede lokalbefolkninger og lave præventivt arbejde, er det ikke muligt at evakuere før et jordskælv på samme måde som man kan med fx orkaner. Med jordskælv er det nemlig ikke til at vide, hvornår katastrofen rammer. Når et jordskælv er brudt løs, er vores første fokusområde den basale nødhjælp. Det drejer sig om:
Midlertidigt husly til dem, hvis hjem er blevet ødelagt af jordskælvet eller eftervirkninger såsom tsunamier.
Mad, der som overlevelsesgrundlag er uendeligt vigtigt - men det er også for at give befolkningen kræfter i en svær situation og sprede ro.
Vand, da vandforsyninger ofte ødelægges eller forurenes under katastrofer er rent vand og hygijenepakker vigtige. Ellers kan for eksempel diarre eller koleraepidemi, der spredes gennem vand, hurtigt opstå.
Lægehjælp til tilskadekomne. Vi yder også psykosocial støtte og lærer lokalbefolkningen førstehjælp.
Læs mere om jordskælv her
Støt fast hver måned - red liv hver dag
Vil du gøre mere for de mennesker, der er ramt af krig og katastrofer?
Som en fast bidragyder, så gør du stor forskel for hjælpearbejdet. Du får ambulancen frem, skaffer det rene vand, sikrer varme tæpper og den akutte hjælp til ofre. Gennem din faste støtte kan vi være der og redde liv. Hver dag, før, under og efter en katastrofe, verden over. Tak fordi du opretter dig til at gøre en forskel i dag.