Orkaner, tyfoner og cykloner
Hvad er en orkan?
Orkaner er et eksempel på, hvordan naturens rå styrke til tider kan være livsfarlig for mennesker og ødelæggende for samfund. Orkaner kaldes også cykloner eller tyfoner afhængigt af, hvor i verden de opstår.
De tropiske orkaner starter deres liv over varmt vand (+26,5 C). Luften stiger til vejrs, når den opvarmes, og derfor trækkes den kolde luft ned. Voldsomme tordenskyer dannes, og rotationen af luft stiger efterhånden i hastighed. Når vindhastigheden rammer 63 km/t, kalder vi det en tropisk storm. Når hastigheden stiger til mere end 117,7 km/t, er den nået orkanstyrke. I orkanens midtpunkt, der kaldes orkanen øje, er der vindstille, men lige udenfor øjet raser de voldsomste vinde.
Ødelæggende vindstyrker
Kategoriseringen af orkaner sker efter Saffir-Simpson-skalaen. Orkanerne inddeles ud fra vindhastigheden på en skala fra 1-5, hvor kategori 5 er orkaner med de kraftigste vindstyrker på over 69,0 m/s. Det er mere end 250 km/t.
Der dannes hvert år omtrent 80-100 orkaner i verden. Mange af dem, når heldigvis at rase ud på nogle timer, men nogle bliver til meget kraftige orkaner, der har en levetid på flere uger. Det er dem, der kan skabe så store ødelæggelser for os mennesker. Det er dem, der med deres kraftige vinde, på et øjeblik kan rive menneskers livsgrundlag væk.
Forskellen på Orkaner, tyfoner og cykloner
Der er reelt ingen forskel på orkaner, tyfoner og cykloner. Navngivningen afhænger af hvor i verdenshavene de tropiske storme opstår.
Tidslinje over orkaner i Caribien 2017
- LØRDAG DEN 26. AUGUST
-
Harvey rammer USA
Orkanen Harvey rammer Texas som en kategori fire orkan. Den taber hurtigt noget af pusten, men der følger massive oversvømmelser med i dens spor. Der falder mere end en meter regn flere steder i Texas. Officielle kilder sætter dødstallet til over 80 efter orkanen, og flere hundredetusinder er uden strøm.
- FREDAG DEN 1. SEPTEMBER
-
Irma er over Atlanterhavet
Irma er en kategori tre orkan og bevæger sig mod det caribiske område. Man ved ikke præcis, hvor den vil ramme land, men det kan være samme område, som netop har været hærget af Harvey. Irma har vindstød på 185 km/t.
- ONSDAG DEN 6. SEPTEMBER
-
Irma vokser og kræver dødsofre
Orkanen er vokset til en kategori fem orkan, inden den rammer de caribiske øer Barbuda og Antigua og fortsætter vestpå mod Puerto Rico, Jomfruøerne og Cuba. Også i Florida forbereder de sig på at blive ramt, og befolkningen strømmer til supermarkederne for at sikre sig et foråd af forsyninger. Der er meldinger om døde og store skader på øerne Barbuda, St. Martin og St. Bart. Tusindvis er evakukeret fra øerne. Højeste vindhastighed er målt til 295 km/t. Folk evakueres også fra Miami i Florida.
- TORSDAG DEN 7. SEPTEMBER
-
Der er ni bekræftede dødsfald
Heriblandt et spædbarn. Orkanen har passeret Puerto Rico, hvor cirka en halv million mennekser nu er uden strøm. Stort set alle huse på St. Martin og Barbuda er ødelagte. Øjenvidner fortæller om biler, der fløj igennem luften. Organisationer - heriblandet Røde Kors - arbejder på højtryk for at få mandskab og nødhjælp til området. Orkanerne Jose og Katia huserer også i det Caribiske Hav og i den Mexikanske Golf.
- FREDAG DEN 8. SEPTEMBER
-
13 bekræftes døde
Irma har passeret Den Dominikanske Republik. Myndighederne beder 5,6 millioner mennesker om at evakuere sig. Der advares om stormflod i det sydlige Florida med op til 50 cm regn visse steder.
- SØNDAG DEN 10. SEPTEMBER
-
Dødsfald i Florida
Irma rammer Florida og kræver i første omgang tre dødsofre. 1,3 millioner husstande og forretninger har mistet strømmen. I Cuba blev tusindvis evakueret og huse er beskadigede. Gaderne i Havana står under vand. Samlet set slap Cuba dog forholdsvist billigt. Irma fortsætter nordpå ad Floridas vestkyst og nedgraderes til en kategori to orkan. Den skaber fortsat ødelæggelser, da den skubber store mængder vand ind over land. Tagsten og kokosnødder flyver igennem luften.
- TIRSDAG DEN 12. SEPTEMBER
-
Over 30 mennesker er døde
Irma har efterladt Caribien helt ødelagt. Skaderne er massive på de små caribiske øer, og der mangler akut hjælp ude fra. Genopbygningsarbejdet vil tage måneder eller år og de økonomiske omkostninger bliver enorme. Man regner med at 1,2 millioner mennesker er blevet berørt af Irma.
- ONSDAG DEN 13. SEPTEMBER
-
Nødhjælp ankommer
Det første fly med 21 tons nødhjælp fra Røde Kors lander på Antigua. Nødhjælp består blandt andet af køkkengrej, hygiegnepakker, presenninger, tæpper og myggenet. Det rækker til 500 familier i Antigua, Barbuda, St. Kitts og Nevis. Fra Danmark sender vi vores medarbejder Hans til Antigua.
- MANDAG DEN 18. SEPTEMBER
-
Orkanen Maria er på vej
Igen er det øerne Antigua og Barbuda, der rammes først. Barbuda er blevet evakueret efter Irmas ødelæggelser. Maria forventes af følge nogenlunde samme rute og tage til i styrke fra en kategori et orkan.
- TIRSDAG DEN 19. SEPTEMBER
-
Maria rammer øen Dominica.
Med vindhastigheder på op til 260 km/t efterlader orkanen den caribiske ø Dominica i ruiner. Maria ramte land som en kategori fem orkan. Mindst 15 mennesker mister livet på øen.
Læs om forberedelserne op til Maria her
- ONSDAG DEN 20. SEPTEMBER
-
Anders Ladekarl er i orkanens øje
Maria fortsætter mod vest mod flere caribiske øer. Blandet andet St. Croix og Puerto Rico bliver ramt. Maria nedskaleres til en kategori fire orkan, men har fortsat vindstød på omkring 250 km/t. Tage af zink flyver igennem luften og 900.000 mennesker i Puerto Rico er uden strøm. Vores generalsekretær, Anders Ladekarl, sendte en live video fra St. Croix lige før orkanen ramte øen.
- FREDAG DEN 22. SEPTEMBER
-
Puerto Rico er uden vand og strøm
Forholdene på øen er katastrofale. Næsten hele befolkningen er uden strøm og der mangler mad og vand. Røde Kors deler nødrationer ud på øen i de efterfølgende dage.
Læs om Røde Kors' arbejde i Puerto Rico her.
Hvad gør vi?
Orkaner er mere forudsigelige for os end mange andre naturkatastrofer. Videnskaben har udviklet metoder til at følge orkaners opståen og beregne, hvor de højest sandsynligt vil ramme kysten. Det hjælper os til at kunne evakuere folk før orkanen ankommer og forberede nødhjælpen bedre.
Når en katastrofe så rammer, er det første, vi fokuserer på, den basale nødhjælp. Det drejer sig om:
Midlertidigt husly til dem, der har mistet deres hjem.
Mad er et vigtigt fokuspunkt. Det er et livsvilkår, og fraværet af det kan skabe panik og tære på i forvejen svindende kræfter, som der ellers er hårdt brug for i katastrofesituationer.
Vand skal der til. Men vandforsyninger bliver ofte ødelagte eller forurenede, når en naturkatastrofe, som en voldsom orkan, har ramt. Det kan føre til at vandbårne sygdomme, som kolera og diarre, bryder ud, og det kan betyde en ødelæggende epidemi i et allerede kvæstet område. Derfor prøver vi at sørge for adgang til rent vand, bedre toiletforhold og uddeler hygiejnepakker. Vi oplyser også befolkningen om hygiejne.
Lægehjælp til dem, der er kommet til skade under orkanen suppleret af psykosocial støtte og førstehjælpstræning til lokalbefolkningen.
Læs mere
Støt fast hver måned - red liv hver dag
Vil du gøre mere for de mennesker, der er ramt af krig og katastrofer?
Som en fast bidragyder, så gør du stor forskel for hjælpearbejdet. Du får ambulancen frem, skaffer det rene vand, sikrer varme tæpper og den akutte hjælp til ofre. Gennem din faste støtte kan vi være der og redde liv. Hver dag, før, under og efter en katastrofe, verden over. Tak fordi du opretter dig til at gøre en forskel i dag.